de teo » Mar Oct 30, 2007 10:51 am
Cea mai neagra perioada de cand am vitiligo a fost cand am luat ulei de catina. Aceasta e un imunostimulator (adica mareste imunitatea), si intarirea imunitatii nu e deloc buna in aceasta boala (sau cel putin nu a fost buna pt. mine), pt. ca sistemul imun devine si mai agresiv, si ataca si mai mult melancocitele, distrugandu-le si producand pete noi sau marindu-le pe cele vechi. Chiar si Nedelcu mi-a spus sa nu mai iau ulei de catina pastile, mai ales cand a vazut ca mi-a agravat problema
Pe de alta parte dr. Spritz spune ca acum se stie clar ca v. e o boala autoimuna, celelalte teorii nemaifiind in picioare. Deci trebuie sa fim atenti la imunostimulatoare, ca sa nu facem si mai puternic un sistem imunitar deja haotic.
Ce pot sa spun acum, cine considera ca uleiul de catina pastile ii face bine, poate sa incerce, insa sub rezerva de a renunta la primele semne de agravare a bolii. Mie personal uleiul de catina mi-a facut rau. Cum nu am mai luat, cum nu mi-au mai aparut pete (sau au aparut f. rar).