Pielea creata in laborator

piele artificiala vitiligo

Pielea creata in laborator este astazi o realitate. Pentru pacientii cu arsuri extinse, ea reprezinta diferenta intre viata si moarte iar pentru afectiuni precum vitiligo si psoriazis, aceasta piele artificiala poate lamuri cercetatorii cu privire la comportarea celulelor afectate.

Intr-un laborator din Franta, un grup de cercetatori condus de Alain Taieb a descoperit ca melanocitele dintr-o cultura 3D, produc spontan pigment, reflectand fototipul donatorului. Pornind de la aceasta constatare, grupul L’Oreal a dezvoltat un model prin care sa poata investiga raspunsul pigmentar la diferiti agenti. Fibroblastii s-au dovedit a avea un rol important in determinarea aparitiei pigmentarii spontane la celulele din cultura.

"Fibroblastul este un tip de celula care sintetizeaza si mentine structura tesuturilor"

Experimente recente pe soareci imunotoleranti carora le-au fost grefata piele umana au confirmat ca fibroblastii au si functia de a reduce pigmentarea melanocitelor in interiorul organismului viu. Rolul fibroblastilor in reducerea pigmentarii nu a fost clar inainte de dezvoltarea modelelor 3D.

 

Piele creata in laborator

Fig1

1a sectiune prin piele, indicand localizarea melanocitelor in stratul de jos al epidermei
1b centrul discurilor de piele nu a fost insamantat cu melanocite pentru a creea contrast.
1b stanga In prezenta fibroblastilor, repopularea cu melanocite de la donatori cu pielea inchisa la culoare a rezultat intr-o piele amelanotica
1b dreapta Omisiunea fibroblastilor din acelasi experiment a dus la repigmentarea spontana

Sursa: "Progress and opportunities for tissue-engineered skin" Sheila MacNeil

Tags