Cum se foloseste lampa UVB


Pentru a urma un tratament cu ultraviolete aveți nevoie de o lampa UVB, un cronometru cu alarmă (sau timer din telefonul mobil) și de un carnețel pentru a păstra un istoric al zonelor tratate și al timpilor de expunere.

 

Distanta intre tubul UV si zona expusă trebuie sa fie în jur de 5cm. În cazul lămpilor cu brat reglabil această distanta se reglează la începutul tratamentului. In cazul lămpilor de tip Dermalight puteți folosi pieptănul ca distanțier (accesoriu inclus in setul lămpii)

 

Distanta intre lampa UVB si zona tratata

Porniți lampa cu câteva minute înainte de începerea tratamentului pentru ca tubul sa atinga parametrii optimi de funcționare. Orientati lampa inspre zona tratata și porniți cronometrul. Avertismentul sonor al cronometrului vă indica momentul in care trebuie sa îndepărtați lampa. Intre reprizele de tratament nu opriți lampa ci îndepărtați-o de zona tratata.

Puteți tine evidenta ședințelor de tratament într-un mic carnețel. Astfel veți ști întotdeauna care este durata expunerii unei anumite zone.

 

Evidenta sedintelor de tratament cu lampa UVB

Într-o săptămâna se vor face maxim 3 ședințe de tratament. De exemplu:

  •     luni
  •     miercuri
  •     sâmbăta


Se începe cu o expunere de 40 secunde. Dacă a doua zi dupa tratament pielea din zona cu vitiligo nu a devenit roz, expunerea din următoarea ședință de tratament creste cu 20 secunde. Atât timp cât observam o ușoara înroșire a pielii a doua zi, timpul de expunere rămâne același.

Atunci când pielea nu se mai înroșește înseamna ca e momentul sa mărim expunerea cu 20 secunde.
Dacă a doua zi pielea are o culoare rosu aprins înseamna ca ați supraexpus zona. Nu reîncepeți tratamentul zonei respective pâna la vindecarea arsurii și scădeți timpul de expunere.
Atenție, urmărim o ușoara înroșire a doua zi (culoare roz), nu rosu (semn al arsurii).

Exemple timpi de expunere:

  •     20 secunde
  •     40 secunde
  •     1 minut
  •     1 minut 20 secunde
  •     [...]
  •     5 minute


Expunerea maxima nu trebuie sa depășească 5 minute. Cu timpul, în zonele tratate vor apărea mici puncte de pigment. Punctele de pigment cresc în dimensiuni și acoperă treptat zona afectată. Repigmentarea poate continua și după încetarea tratamentului.

Daca vreți sa tratați punctual o zona, puteți acoperi pielea sănătoasa de lângă cu bandă adezivă opacă. Astfel tratamentul va ținti doar zona afectată, fără riscul apariției hiper-pigmentarii (pigmentarea excesivă a zonelor învecinate petelor)

 

Expunerea exclusiva a unei zone Banda adeziva opaca


Publicat de mircea | 16 Ianuarie 2013, 20:47

Comentarii

imaginea utilizatorului Teo2

Erata: la penultimul rand, cuvantul ,,hipo-pigmentarii'' trebuie inlocuit cu ,,hiper-pigmentarii"" (adica pigmentarea in exces a unei zone).

imaginea utilizatorului mircea

buna observatia, am modificat articolul

imaginea utilizatorului Corina Birsan

De unde pot cumpăra Lampa nuvb 311 nm Philips ?

imaginea utilizatorului Mircea01

In Romania, o poti cumpara de la ELMED:

http://www.elmed.ro/dermatologie/fototerapie/dermalight-80

e putin cam scumpa insa; cauta pe net si vei gasi lampi asemanatoare la preturi mai bune

imaginea utilizatorului virgil

Tot in romania am gasit lampa la un pret care mi se pare decent adica 690 lei pe http://vitiligotratament.ro/comanda-lampa-uvb-311nm.html

imaginea utilizatorului Cristi

Am gasit pe net un program gratis de cronometrat cu sunet "Timer 1.4" acuma te poti cronometra si de la pc/notebook si iti faci registrele sedintelor repede intr-un proram excel.

imaginea utilizatorului maria

folosesc aceasta lampa de 5 luni de zile si rezulatele aproape ca nu se vad deloc in unele zone desi am ajuns la 5'' dupa primele 2 luni, ce pot sa fac? este indicat sa folosesc si un anumit unguent sau pastile? cu ce as putea sa combin lampa pentru rezultate?

imaginea utilizatorului Cristi

eu o combin cu Demovate , este ieftina si ajuta , in cazul meu am ramas uimit sa vad puncte de pigment pe care atunci cand eram mic si urmam tratamente diversificate nu aveam nici un rezultat

imaginea utilizatorului maria

te dai cu dermovate inaite sa stai la lampa sau a doua zi?

imaginea utilizatorului Cristi

ma dau dupa cateva ore dupa ce folosesc lampa , 2,3 ore cam asa

imaginea utilizatorului Paul

O intrebare am si eu. Pt expunere in zona ochilor ce tipuri de ochelari sa folosesc..ms mult raman dator

imaginea utilizatorului mamicamea.ro

dar folosirea acesteia nu presupune si un risc de cancer de piele?

Citisem ca expunerea la ultraviolete intr-o concentrare  prea mare poate fi periculoasa

imaginea utilizatorului Andrees

Eu urmez tratament cu vitix pastile, comprimate si dermovate. Am inceput de curand nu pot sa va spun rezultate, insa un prieten s-a pigmentar fff bine dupa acelasi tratament. Nu am msi gasit pastile in Romania. In schimb dupa o cautare pe net am gasit in Bulgaria . Am luat cu 23 de euro pastile si 30 gelul. Mi-au dat cadou si viticolor!!! Si nu am platit taxe de trimitere. Banii la banca. Coletul Prin posta. Daca nu le gasiti va sfatuiesc sa cumparati Cu incredere de la ei! Www.evromed. Bg

imaginea utilizatorului Cristiana

Hei si eu am vitigo de 9 ani si vara aceasta in urma expunerii la soare cu un tratament naturist facut de mama mea miau aparut pistrui la genunchi unde aveam pete,am mers la doctor dermatolog indemnata de matusa mea si am facut 17 sedinte cu aceste raze uvb pe o portiune de la spate,sunt foarte multumita pt ca se repigmenteaza zona,acum urmeaza sa ma duc la spital sa ma expun per corp la o cuva ce contine raze uvb, succes si voua merita sa incercati eu eram deja resemnata ca nu se mai poate face nimic si nu am mai dat importanta si uite ca a mers dupa multi ani a functional nu va pierdeti rabdare si aveti incredere in voi indiferent d rezultate <3 Cu un psihic bun s poate rezolva orice :* 

imaginea utilizatorului Cristiana

Si  apropo de cancerul de piele nu este adevarat am intrebat medicul dermatolog si nu este adevarat ca sunt raze controlate :D :*Deci nu aveti cum s faceti cancer de piele.

 

imaginea utilizatorului anamaria

Eu am incercat vara asta meladinine cu expunere la soare si au dat rezultate din a 2 saptamana....Daca vreti mai multe detalii imi trm un e-mail pe evril_angel93@yahoo.com.Eu am  vitiligo de 7 ani...

imaginea utilizatorului Nina

Am cumparat lampa uvb in urma cu aprx. o luna si jumatate(mai exact pe 20 ianuarie) pentru fiica mea in varsta de 18 ani. O ajut sa o foloseasca de fiecare data si vad efectele.  De cand o foloseste i s-au pigmentat 2 pete mici, care aveau diametru de aprox. 1-1,5 cm. Una dintre ele a disparut dupa 3 sedinte. Pe celelalte pete, cu o exceptie, au aparut puncte de pigment, mai mici sau mai mari. Exceptia este o pata din cot, la care desi folosim timpul maxim de expunere (4 minute si 40 sec), nu se vede nicio schimbare. Una peste alta, sunt foarte multumita de rezultate, avand in vedere timpul scurt de cand am cumparat-o si pana acum. Am citit pe forum ca tratamentul este de durata si ne inarmasem cu rabdare si optimism.  Lampa a fost destul de scumpa 1930 lei, dar mi-a fost teama sa iau una ieftina. Am vazut ca unele sunt UBA, altele Uvb si am vrut sa am o garantie ca e ceea ce imi trebuie. Multa sanatate va doresc la toti.

imaginea utilizatorului Mihai

M-am apucat si eu de manufacturarea unei lampi UVB dar sunt doua lucruri confuze:

1. in manualul de la Dermalight spune ceva de 2-3 cm distanta intre lampa si piele.

In discutiile de pe forum apare ideea de 5 cm.

De unde vin diferentele, nu e aceiasi tip de lampa Philips ?

 

2. rolul ochelarilor de protectie este de a ajuta la vedere pe timpul utilizarii sau radiatia trece prin piele chiar si cu ochii inchisi si trebuie purtati tot timpul ? 

Cum se procedeaza pentru utlizarea lampii in zona ochilor ?

 

Multumesc

 

imaginea utilizatorului Elena

Buna

Utilizarea lampii in zona ochilor afecteaza in vreun fel..?

imaginea utilizatorului Teo2

da, afecteaza. Poate duce la cataracta, cam in 2-3 ani de utilizare.

Se recomanda folosirea ochlearilor de protectie, si ochii sa fie strans inchisi cand se foloseste lampa (adica si ochelari de protectie, si ochi strans inchisi)

imaginea utilizatorului Mark

Si daca ai vitiligo in jurul ochilor si pe pleoape ce faci? 

imaginea utilizatorului Andra

Buna ziua. Am vitiligo de 21 de ani. Am făcut foarte multe tratamente. Unele au dat rezulte, altele nu. As vrea sa încerc si eu lampa acasa, imi puteți spune de unde sa o cumpăr si sa fie Ok? Va mulțumesc!

Adaugă comentariu nou