Cauzele Vitiligo

DNA vitiligo

Ce provoaca vitiligo?

Sunt multe teorii despre ce anume provoaca vitiligo insa cauzele exacte nu sunt cunoscute cu certitudine. Unii medici si oameni de stiinta sunt de parere ca este vorba de predispozitie genetica sau susceptibilitate la vitiligo.

Vitiligo poate fi provocat de un cumul de factori – autoimuni, stres oxidativ (exces de peroxid de hidrogen), neurotrofic (interactiunea dintre melanocite si sistemul nervos) si toxic (substante formate in procesul normal de producere al melaninei sunt de fapt toxice melanocitelor). Mecanismul implica distrugerea progresiva a anumitor melanocite probabil de catre limfocitele citotoxice.

Altii sunt de parere ca vitiligo este un tip de dereglare autoimuna in care sistemul imun al organismului vede celulele pigmentare ale pielii ca pe niste corpuri straine pe care le ataca. Baza acestei dereglari autoimune se crede ca este tot de natura genetica. Stresul, evenimentele traumatice, ranile si arsurile solare grave pot declansa aparitia vitiligo in cazul celor susceptibili.

Alte teorii includ posibilitatea ca un sistem nervos cu functionare anormala sa produca o substanta care raneste melanocitele. Unii sunt de parere ca melanocitele bolnavilor de vitiligo se autodistrug, eliberand produse secundare daunatoare celorlalte celule pigmentare. Mai exista si o teorie care afirma ca vitiligo este provocat in totalitate de cauze genetice si ca melanocitele celor bolnavi au un defect care le face predispuse la leziuni.
Unele cazuri de vitiligo apar ca urmare a expunerii la anumite substante chimice, de exemplu fenolii folositi in fotografie. Ranile provocate pielii de operatii sau leziuni duc uneori la vitiligo, care se poate apoi extinde. Intrebarea este: sunt acesti oameni (care dezvolta vitiligo in urma leziunilor traumatice) susceptibili la vitiligo ? Multi experti sunt de parere ca da.
In final, vom vorbi despre teoriile alternative referitoare la vitiligo care sugereaza ca dieta, nutritia si dereglarile digestive joaca un rol in disturgerea melanocitelor. Unii sunt de parere ca agentii patogeni interni din tractul digestiv, cum ar fi proliferarea drojdiilor pot duce la aparitia vitiligo.

Ce este stressul oxidativ ?

Stresul oxidativ este supra-acumularea de peroxid de hidrogen in piele. Substanta e secretata de fiecare dintre noi ca urmare a proceselor biologice normale. Enzima numita catalasa desface peroxidul de hidrogen din piele in oxigen si apa. Unii din cei afectati de vitiligo au o problema in a produce, folosi sau transporta catalasa.

Este adevarat ca genetica joaca un rol important in aparitia vitiligo ?

Specialistii sunt de parere ca exista o baza genetica care creeaza susceptibilitatea la vitiligo. In aproximativ 12% din familiile in care un membru este afectat de vitiligo, boala este prezenta si la un altul. Chiar daca nimeni din familia dumneavoastra nu are simptome de vitiligo este posibil ca afectiunea sa se fi transmis genetic. Se crede ca responsabila pentru transmiterea bolii este o combinatie de mai multe gene.

Genele sunt mostenite intr-o maniera aleatoare de la ambii parinti asa ca doar intr-unele cazuri genele care fac pe cineva susceptibil se vor regasi in aceiasi persoana. Cei care nu mostenesc un set complet de gene anormale este putin probabil sa dezvolte afectiunea. Dar cei care mostenesc un set complet este posibil sa mai aiba nevoie si de un alt factor care sa declanseze aparitia petelor. In acest fel genele de vitiligo se pot transmite timp de cateva generatii fara ca nimeni in familie sa se imbolnaveasca de vitiligo.
In prezent, cercetatorii analizeaza aspectul genetic al bolii folosind computere ca sa simuleze evolutia genelor, in acelasi timp utilizand genomul uman pentru a determina cum ar putea ajuta terapia genetica in tratarea vitiligo.

Ce este susceptibilitatea genetica ?

Este o teorie care afirma ca predispozitia la aparitia bolii este genetica si avem de-a face cu un defect in structura genetica. Desi boala este prezenta in familie in aproximativ 20% din cazuri, raman cei 80% dintre pacienti care declara ca nu au in familie pe nimeni cu vitiligo. Specialistii sunt de parere ca nu toti cei susceptibili la vitiligo vor dezvolta boala. Studiile genetice recente prin care a fost analizat ADNul a sute de bolnavi de vitiligo au relevat informatii despre operarea enzimelor in organismele celor afectati, ceea ce va ajuta pe cercetatori sa inteleaga cum sa trateze cauzele ascunse ale bolii.
La fel ca si toate genele, defectul care provoaca vitiligo poate fi transmis copiilor fara ca parintii sa fie afectati de boala. Alti factori (mediu, personalitate) ar putea juca un rol in declansarea initiala a bolii.

Este adevarat ca expunerea la anumite substante chimice poate provoca vitiligo ?

Unele chimicale, in special cele folosite in fotografie, cum ar fi fenolii pot declansa vitiligo la cei susceptibili. Fenolii se gasesc in multe tipuri de vopsea de par, in vopsele acrilice si in produse similare.

Sunt si alte simptome asociate cu vitiligo ? Poate boala sa duca la alte afectiuni ?

In afara de petele albe nu sunt alte simptome ale vitiligo. Ca un efect secundar, zonele depigmentate au tendinta de suferi mai usor arsuri solare, de aceea sunt recomandate cremele de protectie. Desi unii specialisti sugereaza ca vitiligo poate avea efecte asupra culorii ochilor sau a pigmetului retinal, cazurile sunt foarte rare, iar orice fel de deteriorare a vederii este si mai rara.

Ce alte afectiuni sunt asociate cu vitiligo ?

Vitiligo in sine nu duce la alte afectiuni medicale. Totusi exista o serie de dereglari autoimune care apar adesea la pacientii cu vitiligo si pot avea cauza in aceleasi tulburari genetice.
Dereglarile tiroidei (in special hipotiroidismul) sunt frecvente la bolnavii de vitiligo si multi medici sunt de parere ca tratarea dereglarilor tiroidei este un pas important in tratarea vitiligo. Alte afectiuni autoimune sunt mult mai rare: alopecia areata, anemia provocata de incapacitatea organismului de a asimila vitamina B12, lupus si ocazional diabet. Nu este recomandat sa va ingrijorati ca veti fi afectati de aceste afectiuni insa cunoasterea simtomelor ar fi inteleapta.

In ce fel este legata functionarea tiroidei de vitiligo ?

Glanda tiroida

Tiroida este o glanda de forma unui fluture situata sub marul lui Adam care joaca un rol important in controlarea metabolismului. Ea produce hormonii tiroidei (T4 si T3), substante care calatoresc prin sange in fiecare parte a corpului si spun organismului cat de repede sa funtioneze si cum sa utilizeze energia.
Pentru ca vitiligo poate fi asociat unui numar mare de functiuni ale organismului, o tiroida sanatoasa poate fi un pas important in tratarea depigmentarii.

Ce este alopecia areata ?

Alopecia areata este o afectiune comuna (comparativ cu vitiligo) care consta in pierderea parului din scalp sau alte zone. De obicei incepe cu un petec mic, rotund si neted. Boala apare la barbatii si femeile de toate varstele dar cel mai adesea debutul are loc in copilarie. Foliculii de par afectati devin foarte mici, isi pierd orice forma de protectie si nu mai dezvolta fire de par vizibile pentru cateva luni sau ani. Nu este acelasi lucru cu chelia clasica la barbati, o afectiune genetica mult mai raspandita.
Studiile medicale sugereaza ca sistemul imun este indemnat la suprimarea foliculilor de par. Alopecia areata este una din afectiunile cele mai apropiate de vitiligo datorita naturii ei autoimune. Totusi, doar un numar restrans din cei cu vitiligo sunt afectati si de alopecia areata. Anumite simptome (pierderea pigmentului) prezente in cazul alopeciei areate fac ca unii pacienti sa fie diagnosticati initial gresit cu alopecie in loc de vitiligo. Examinarea medicala atenta determina usor care dintre afectiuni este prezenta.

Alopecia areata

Sunt anumite tratamente pe care ar trebui sa le evit daca sunt insarcinata ?

Cu siguranta, unele medicamente pot ajunge la fetus prin placenta. Chiar si radiatiile ultraviolete pot constitui un risc. Daca sunteti insarcinata consultati dermatologul si obstetricianul in legaturia cu riscurile diferitelor tratamente pentru vitiligo.

Daca sunt insarcinata si am vitiligo, copilul va mosteni boala ?

Cei mai multi bolnavi de vitiligo nu au rude afectate.

Exista un risc sporit de a dezvolta cancer de piele daca sunt bolnav de vitiligo?

Desi exista controverse in lumea medicala, multi specialisti sunt de parere ca nu exista un risc sporit de a imbolnavire cu cancer de piele in randul celor afectati de vitiligo. Medicul Paul Grimes, un expert in vitiligo afirma “datele curente nu arata un risc crescut de aparitie a cancerului de piele nici in zonele cu pete , nici in pielea normala”
Alti specialisti sunt de parere ca nu exista un risc crescut in cazul melanomului dar un risc usor mai mare pentru anumite tipuri de carcinom. Se poate vorbi o asociere intre PUVA sau UVB si o crestere a cazurilor de cancer de piele in zonele cu vitiligo ? Medicul Paul Grimes este de parere ca nu. In literatura si articolele despre psoriazis este mentionata o crestere a imbolnavirilor de cancer de piele in randul celor care se trateaza cu radiatii UV. Dar nu este cazul in cazul pacientilor cu vitiligo pentru ca tratamentul cu UVB si Narrow Band UVB (ultraviolete de banda ingusta) este mai putin carcinogenic.