Proteina HSP10i


Cercetatorii de la Universitatea Loyola din Chicago au dezvoltat o proteina modificata genetic cu potential in remedierea efectelor vitiligo la soareci. Efecte similare au fost observate si asupra unor mostre de tesut uman. Grupul de cercetatori, condusi de dr. Caroline Le Poole au descris proteina modificata genetic in publicatia medicala "Science Translational Medicine".

Studii anterioare ale acestui grup de cercetatori au aratat ca proteina numita HSP70i joaca un rol vital in raspunsul autoimun responsabil de producerea vitiligo. (HSP10i - proteina de soc termic 70)

Proteina HSP70i este compusa din 641 blocuri de amino-acizi. Le Poole si colegii au modificat unul dintre acesti amino-acizi pentru a creea o mutatie a HSP70i. S-a observat ca proteina mutanta HSP70i inlocuieste proteinele HSP70i si inlatura raspunsul autoimun responsabil de producerea vitiligo.

Atunci cand a fost administrata soarecilor, celula HSP70i a declansat depigmentarea. Blana soarecilor, afecatata de vitiligo a capatat un aspect albicios.  Cand soarecii au fost vaccinati cu varianta mutanta a proteinei HSP70i, blana lor a redevenit neagra. Acelasi efect a putut fi observat si asupra unor esantioane de piele umana.
HSP70i inainte/dupa

In ceea ce priveste viitorul acetei descoperi pentru tratarea vitiligo, lucrurile sunt abia la inceput: Universitatea Loylola a inaintat formalitatile pentru obtinerea aprobarii de inceperea a testelor pe pacienti umani.

-vt_xO2rraQ

 

SURSA:

J. A. Mosenson, A. Zloza, J. D. Nieland, E. Garrett-Mayer, J. M. Eby, E. J. Huelsmann, P. Kumar, C. J. Denman, A. T. Lacek, F. J. Kohlhapp, A. Alamiri, T. Hughes, S. D. Bines, H. L. Kaufman, A. Overbeck, S. Mehrotra, C. Hernandez, M. I. Nishimura, J. A. Guevara-Patino, I. C. Poole, Mutant HSP70 Reverses Autoimmune Depigmentation in Vitiligo. Sci. Transl. Med. 5, 174ra28 (2013). http://stm.sciencemag.org/content/5/174/174ra28


Publicat de mircea | 08 Martie 2013, 20:18

Comentarii

imaginea utilizatorului Adi

Stie cineva cam cat ar dura pana sa apara ?

imaginea utilizatorului gigi

cred ca este primul articol care  poate incuraja bolnavii de vitiligo. e singurul cu asa putine comentarii dupa asa mult timp de la publicatie :) 

are lumea oare nevoie de ceva gen can-can ca sa devina entuziasta ?:)

imaginea utilizatorului Teo2

asa a fost si cu dr. Spritz....parca de la Universitatea din Colorado, SUA. Dl dr. Spritz a descoperit cauza vitiligo (o mutatie a unei gene ), si a promis ca in 2 ani va scoate medicamentul minune, care va trata cauza si nu efectul.

Era prin 2008....si de atunci nimic..nu s-a mai auzit de dr. Spritz. Imi amintesc cum se entuziasma lumea pe forum, si ma faceau pe mine pesimist ..

In concluzie, mai devreme de 2 ani medicamentul minune nu poate fi scos pe piata (asta in caz ca se tin de treaba si nu se dezumfla precum dr Spritz).

imaginea utilizatorului Adi

tot la Dumnezeu trebuie sa apelam. El e doctorul sufletelor si al trupurilor noastre.

Decat sa sariti cu jigniri mai bine abtineti-va. Mersi

imaginea utilizatorului gigi

teo, eu nu zic neaparat ca va fi scos pe piata intr-un an sau doi sau 10 . dar e un pas important care s-a facut.

stiu cat de scumpa e munca de laborator .... si toata lumea stie ca nu se aloca fonduri ptr boala vitiligo.

de aici...lucrurile raman relative:) bafta !

Adaugă comentariu nou