Ultimele studii sugereaza noi tratamente pentru problemele pigmentare

xtrac vitiligo psoriazis

laborator vitiligoMelanocitele nu sunt singurele celule responsabile pentru diferentele de culoare ale pielii. Cercetatorii Universitatii din Cincinnati au aratat ca unele dintre celulele elementare de la suprafata pielii influenteaza productia de pigment si au rol in reglarea culorii.

Descoperirea deschide perspectiva unor noi abordari in tratamentul dereglarilor pigmentare de tipul petelor de culoare inchisa sau deschisa.
Intr-un studiu dermatologic de doi ani, doctorul Raymond Boissy si echipa sa au descoperit ca celulele numite keratinocite pot controla pigmentarea pielii.
Keratinocitele sunt celulele de la suprafata pielii care constituie 96% din epiderma si care ii confera pielii integritate structurala si protejeaza organismul de infectii.

Melanocitele, celulele producatoare de melanina costituie 2% din epiderma. Melanina este substanta chimica responsabila pentru pigmentarea pielii.
Boissy afirma ca descoperirea lui i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa dezvolte medicamente noi pentru vitiligo sau pentru melasma, o dereglare caracterizata prin aparitia unor pete inchise la culoare.
"Am izolat proprietati fiziologice specifice care guverneaza abilitatile functionale ale melanocitelor" explica Boissy. "Aceasta e o descoperire importanta deoarece multe boli pigmentare sunt rezultatul unor dereglari ale melanocitelor. Acum investigam un nou set de molecule care poate ajuta la uniformizarea culorii pielii la pacientii cu dereglari pigmentare sau arsuri severe"

Studiul Universitatii din Cincinnati, publicat in revista Societatii Americane de Biologie Experimentala este primul care identifica un model specific de manipulare a productiei de melanina folosind keratinocitele.

Cercetarile anterioare au aratat ca keratinocitele primesc "pachete" de granule pigmentare (melanosomi) de la melanocite. La oamenii cu pielea inchisa la culoare aceste pachete sunt dispersate individual in interiorul celululei ducand la aparitia unei suprafete mari care absoarbe mai multa lumina decat la cei cu pielea deschisa la culoare ale caror "pachete" se disperseaza in palcuri.

"Acesta a fost primul indiciu al rolului pe care keratinocitele il joaca in colorarea pielii, dincolo de factorii genetici", afirma Boissy. Alte studii au aratat ca nu exista nici o diferenta informationala intre melanosomii prezenti in pielea inchisa sau deschisa la culoare. Celulele se sortau singure, in functie de etnicitate.

Pentru acest studiu Boissy si echipa lui au dezvoltat un model al pielii umane folosind o combinatie de keratinocite si melanocite derivate din piele de culoare deschisa si inchisa. Celulele amestecate au fost transplantate intr-un soarece si lasate sa creasca in substitutul de piele timp de trei luni.

"Am descoperit ca keratinocitele indivizilor cu pielea deschisa la culoare au produs un efect de deschidere a culorii. In mod similar keratinocitele recoltate de la indivizi cu pielea inchisa au avut un efect de inchidere a pigmentului." In mod surprinzator o culoare intermediara a pielii a fost obtinuta prin combinarea keratinocitelor din pielea inchisa si deschisa.

In plus cercetatorii au descoperit ca keratinocitele influenteaza cantitatea propriuzisa de pigment produs. Boissy afirma ca efectul este subtil dar arata ca nu numai genetica melanocitelor determina colorarea pielii.

sursa: http://healthnews.uc.edu/news/?/5354/

Tags