Evaluarea activitatilor de inducere a dezvoltarii melanocitelor ale extractului uman de placenta

extract placentar ca tratament pentru vitiligo

PREAMBUL: Eficacitatea extractelor placentare umane cu activitate biologica (de exemplu inducerea repigmentarii in vitiligo) este tinta unor critici aprige in special datorita lipsei experimentelor la nivel celular. Luand in considerare incidenta cazurilor de vitiligo se justifica un studiu amanuntit al acestor extracte.

 

METODOLOGIE: A fost preparat un asemenea extract placentar, apoi i-a fost evaluata actiunea melanogenica (incurajarea formarii melanocitelor) prin experimente pe soareci (in vivo) si activitatea mitogena (incurajarea diviziunii celulare) si melanogenica asupra celulelor din melanom de soarece si asupra melanocitelor umane (in vitro). Extractul a fost aplicat topic soarecilor cu par cenusiu (datorat varstei). Au urmat teste spectrofotometrice pentru ilustrarea efectelor mitogenice si melangoenice la nivel celular.

 

REZULTATE: Reaparitia pigmentului, urmata de par negru in regiunile aplicarii extractului demonstreaza inversarea fazei de crestere a parului (telogenic in anagenic) dupa aplicarea topica a extractului. In urma studiului histologic (observarea la nivel microscopic) a zonelor tratate a fost observata dezvoltarea de noi centre melanogenice si foliculi de par.[...]

CONCLUZII: Extractul s-a dovedit a fi un puternic mitogen (incurajeaza diviziunea celulara) in vitro si un bun melanogen (incurajeaza formarea melanocitelor) in vivo si in vitro. Aceasta sugereaza potentialul therapeutic al extractului de placenta pentru repigmentarea petelor de vitiligo.

 

 

Laboratorul de Biochimie Celulara, Sectia de Dematologie a Institutului Pediatric din Calcutta, India.

Tags