Transferul autolog de melanocite prin grefare epidermala in cazul petelor de vitiligo pe buze

tratament chirurgical vitiligo

Tratamentele medicale sunt adesea ineficiente pentru petele de vitiligo de pe buze, in principal datorita lipsei foliculilor de par. Transferul de melanocite sau de piele purtatoare de melanocite printr-o procedura chirurgicala ar putea reprezenta solutia pentru repigmentarea zonei.

obiectivul: verificarea eficientei transferului autolog de melanocite prin grefare epidermala.

metoda: 26 bolnavi de vitiligo (20 femei si 6 barbati), intre 13-43 ani, cu un total de 31 de buze afectate au fost inclusi in studiu. Un strat subtire de piele a fost prelevat de pe coapsa si transferat in zona receptoare. Pansamentele, impreuna cu grefa au fost indepartate in ziua a 8-a. Pacientii au primit apoi foto-chemoterapie timp de 6 saptamani.

rezultate: repigmentare completa la 27 din cele 31 de buze incluse in test (87%), deci la 23 din 26 pacienti (92%). Complicatiile observate au fost hiperpigmentarea la 12 dintre buze si reactivarea herpesului la un pacient.

concluzia: Transferul autolog de melanocite este o optiune terapeutica eficienta pentru vitiligo stabil pe buze. Interventia este cosmetic acceptabila si nu are lor cheratinizarea, o problema adesea asociata grefarii epidermale.

 

Studiu al institutului de dermatologie si venerologie din Chandigarh, India

Tags