Sindromul autoimun multiplu

celule piele vitiligo

Sindromul autoimun multiplu o consta in aparitia a 3 sau mai multe afectiuni autoimune distincte la un singur pacient. In cazul acestui sindrom pacientii adesea au cel putin o afectiune dermatologica precum vitiligo sau alopecia areata. In multe cazuri ale sindromul autoimun multiplu raportate in literatura medicala, vitiligo este prima afectiune autoimuna diagnosticata. In aceste cazuri vitiligo e de obicei bilateral si simetric, adesea insotit de tiroida autoimuna.

Cercetatorii noteaza ca prezenta unei dereglari autoimune ajuta la descoperirea celoralate. De exemplu, intr-un articol al Fundatiei pentru Studiul Imunologiei Oculare si al Uveitei (uveita este inflamarea stratului pigmentar al irisului ) un pacient a raportat o conjunctivita autoimuna la ambii ochi, o istorie de hipotiroidism si dificultate in inghitire. Desi in urma studiului esofagului nu s-a putut ajunge la un diagnostic, testele suplimentare au aratat prezenta lichenului plan in interiorul gurii. (lichenul plan este o iritatie comuna in afectiunile autoimune). In cazul in care pacientul nu ar fi prezentat simptome ale bolilor autoimune, diagnosticarea si tratamentul lichenului plan ar fi fost trecute cu privirea.

Cauzele sindromului autoimun multiplu

Factorii familiali sau genetici, infectiile sau factoii psihologici, cu toate au fost implicate in dezvoltarea sindromului. Citomegalovirusul, de exemplu s-a dovedit sa provoace dezvoltarea auto-anticorpilor multipli iar anumiti autoanticorpi se regasesc in dereglarile care afecteaza organe multiple. Dereglarile de o anumita natura apar cu frecventa crescuta la pacientii cu alte dereglari autoimune. In jur de 25% dintre pacientii cu boli autoimuneau tendinta de a dezvolta si alte dereglari de aceiasi natura.

Tipuri de sindrom autoimun multiplu

Clasificarea acestui sindrom se face in 3 grupe care corespund prevalentei cu care sunt asociate intre ele. La pacientii cu doua boli autoimune, clasificarea ajuta la diagnosticare in cazul aparitiei celei de-a treia dereglari.
Alte afectiuni care apar in combinatie cu SAM sunt:

  • pemfigus si tiroida autoimuna in cazul SAM de tip 1
  • hepatita cronica actilva, SLE, pemfigoid bulos, AIHA, ITP, alopecia areata si boala Addison in cazul SAM de tip 2
  • hipogonadism, hypophysis, artrita reumatoida, ciroza biliara, policondrita atrofianta, scleroza multipla, hepatita cronica activa, colita ulcerativa si scleroderma in cazul SAM de tip 3

Surse: M Mohan and T Ramesh, Multiple Autoimmune Syndrome, Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, 2003, vol 69(4): 298-299.
N Tesavibul, Multiple Autoimmune Diseases, The Ocular Immunology and Uveitis Foundation

Tags