Aspecte psihologice caracteristice copiilor si adolescentilor cu vitiligo

copii vitiligo tineri

INTRODUCERE: Numeroase studii caracterizeaza pacientii cu boli cornice de piele ca fiind vulnerabili psihologic, in principal deoarece boala le afecteaza relatiile sociale si alte aspecte ale vietii. Scopul studiului este sa determine daca sunt diferente semnificative ale nivelurilor de anxietate, ale severitatatii simptomelor depressive si a prezentei evenimentelor cu potential ridicat de stress intre pacientii cu vitiligo si tinerii normali.

METODA: 33 de pacienti cu vitiligo cu varsta intre 10-15 ani si un grup de control de 60 subiecti sanatosi de aceiasi varsta au fost inclusi in acest studiu. Au fost efectuate examinari clinice pentru a determina tipul de vitiligo; simptomele depressive au fost examinate utilizand scara Birleson iar nivelul de anxietate a fost evaluat cu ajutorul scarei Spielberg. Pentru determinarea frecventei evenimentelor stresante a fost folosita scara Risk.

REZULTATE: Adolescentii cu vitiligo nu au prezentat semne mai pronuntate de anxietate sau depresie decat subiectii sanatosi; diferentele nu s-au aratat nici la testarea pe scara Risk in ceea ce priveste evenimentele cu potential ridicat de stress.

CONCLUZIE: Lipsa diferentelor dintre cele doua grupuri examinate s-ar putea datora varstei puberale a subiectilor care nu sunt inca foarte concentrati asupra propriului aspect fizic. Este posibil ca declansarea timpurie a vitiligo sa fie un "factor protector", permitandu-le copiilor sa dobandeasca mecanisme compensatorii pentru rezolvarea problemelor legate de boala, canalizandu-si interesele si aspiratiile in activitati care nu depend de aspectul fizic.

 

Prcic Sonja, Durovic Dusanka, Duran Verica, Vukovic Dusan, Gajinov Zorica
rezumat al unui articol publicat in revista "Medicinski pregled", Serbia
; foto: Romania Libera