Urmari emotionale

Cum fac fatã problemelor emotionale pe care le am din cauza vitiligo ?

Schimbarea infatisarii in urma acestei boli are efecte serioase asupra starii emotionale si poate creea dificultati in viata sociala si profesionala. Cei afectati de vitiligo sufera un stress emotional mai ales daca boala apare in zone vizibile ale corpului: fatã, maini, picioare. Adolescentii, adesea foarte preocupati de infatisarea lor pot fi devastati de un vitiligo cu extindere rapida. Unii oameni cu vitiligo sunt stanjeniti, rusinati, deprimati sau pur si simplu ingrijorati de cum vor reactiona ceilalti.

Sunt mai multe strategii pentru a ajuta pe cineva sa faca fatã bolii. In primul rand este importanta gasirea unui medic care are cunostinte despre vitiligo si ia afectiunea in serios. Medicul trebuie sa fie un bun ascultator, sa ofere suport emotional si sa observe cand pacientul este deprimat pentru a-l indruma spre un psiholog care sa-l ajute sa treaca peste asta. Este si datoria pacientului sa se informeze cat mai bine despre afectiune si optiunile de tratament pentru a participa la luarea deciziilor in ceea ce priveste tratamentul medical.

Discutia cu alti oameni afectati de vitiligo se poate constitui intr-un bun sprijin emotional iar internetul si forumurile sunt locuri bune pentru informare.
Asa cum s-a mai discutat, produsele cosmetice pot acoperi temporar petele albe imbunatatind aspectul si ajutand pe cei bolnavi sa se simta mai bine. Sunt necesare mai multe incercari ale produselor cosmetice pana veti reusiti sa-l gasiti pe cel mai potrivit.
Nu in ultimul rand, consilierea cu un terapeut va poate ajuta sa va invingeti temerile si sa va imbunatatiti respectul de sine.

Lumea se holbeaza la petele mele. Ma simt prost, ce e de facut ?

Este important sa intelegeti ca pentru majoritatea oamenilor din jur, vitiligo este neobisnuit si poate putin nelinistitor. Nu va fie frica sa spuneti celor din jur ce este, in special copiilor. Oricine intelege daca ii explicati ca vitiligo este o afectiune in care sistemul imun vede celulele pigmentare drept corpuri straine si le ataca. Explicati-le ca nu doare, ca este o afectiune genetica si nu e contagioasa.
In final, incercati sa duceti un stil de viata normal. Daca va place sportul sau innotul, continuati sa va urmati pasiunile. Nu evitati activitatile sociale si petrecerile – sunt sanatoase pentru bunastarea dvs psihica. In trecut multi credeau ca vitiligo este rezultatul arsurilor sau a contactului cu substante chimice. In ziua de azi oamenii sunt mult mai constienti despre ce inseamna vitiligo si aproape oricine cunoaste pe cineva cu aceasta afectiune.

Care e cea mai buna cale de a le explica celor din jur despre vitiligo ? Merita sa-mi bat capul ?

Va sugeram sa fiti sinceri si deschisi in a explica oamenilor ca vitiligo este o afectiune in care sistemul imun vede celulele pigmentare drept corpuri straine si le ataca.
Spuneti-le ca e o boala destul de comuna, ca nu doare si nu e contagioasa. In final explicati-le ca tratamentele pentru aceasta afectiune se imbunatatesc si ca progresele in domeniul geneticii vor rezolva intr-o buna zi problema. Oricine poate intelege o boala genetica fie ca este cancer, leucemie, scleroza sau Parkinson. Odata ce au realizat ca este o afectiune genetica ca oricare alta, oamenii nu se vor mai teme de ea.

Copilul meu are vitiligo, ce trebuie sa fac ?

Cei mici fac fatã cel mai bine bolii atunci cand parintii sunt pregatiti sa discute despre afectiune cat mai deschis si mai sincer. Sa te prefaci ca nu observi ceva atat de evident il va face pe copil stanjenit sa vorbeasca despre vitiligo. Pentru ca este dificil pentru un parinte sa interactioneze cu ceilalti copii, este important sa discutati cu profesorii si sa fiti constienti daca cel mic este necajit. Incurajati-va copilul sa se implice in activitati si hobbyuri. Invatati-l ca este OK sa fii diferit si ca asta nu-l face mai putin important.

Mi-e teama ca imi pot pierde slujba din cauza vitiligo. Ce e de facut ?

Sub protectia diverselor legi, majoritatea romanilor sunt protejati impotriva discriminarii la locul de munca si impotriva posibilitatii de a fi concediati datorita bolilor. Daca credeti ca ati fost discriminat din cauza vitiligo consultati un avocat specializat in asemenea probleme.

Imi este teama ca prietena sau sotia nu va mai fi atrasa de mine din cauza vitiligo. Ce e de facut ?

Problemele legate de relatii sunt printre cele mai importante probleme sociale care apar odata cu vitiligo si in general se rezuma la ingrijorarea celor afectati ca nu vor mai fi atractivi pentru sexul opus. Adesea insa, partenerii spun ca nu-i deranjeaza afectiunea si cel mai frecvent problemele sunt creeate chiar de partenerul afectat de vitiligo. Asa ca invatati sa comunicati cu cei apropiati, exprimati-va temerile si ascultati. O alta varianta este sa va faceti atragatori in alte feluri. Aveti intodeauna grija sa va stea bine parul, mergeti la sala si pastrati-va dintii albi. Pielea nu trebuie sa fie intodeauna in prim plan.

Ma simt prost la plaja sau piscina. Ce e de facut ?

Nu evitati plajele sau piscinele din cauza vitiligo. Nu permiteti petelor albe sa stea in calea placerii dumneavoastra de a trai. Din punct de vedere al aspectului fizic poate e mai bine sa mergeti la innot sau pe plaja dupamiaza tarziu cand soarele nu e puternic si daca va face sa va simtiti mai bine puteti sa va dati cu fond de ten rezistent la apa sau cu autobronzant. Daca cineva va intreaba despre vitiligo, explicati-le.