O comunitate din Romania releva factorii genetici asociati cu vitiligo


vitiligoIntr-un sat izolat din Romania numarul bolnavilor de vitiligo este semnificativ mai mare decat in restul tarii. Medicul roman Stanca Birlea si colegii sai de la Universitatea din Denver, Colorado au analizat intre anii 2001 si 2006, un numar de 1.673 locuitorii dintr-un sat de munte din judetul Maramures. Cercetatorii au colectat informatii privind genealogia, frecventa si structura familiilor in care erau prezente cazuri de vitiligo. In cursul cercetarii, oamenii de stiinta au identificat si examinat 51 de pacienti cu vitiligo. “Frecventa de 2,9% a cazurilor de vitiligo este de 19,3 ori mai mare decat in satele alaturate, de 7,5 ori mai mare decat pe insula Bornholm, Danemarca; de 5,7 ori mai mare decat in Calcutta, India si de 22,5 ori mai mare decat in provincia Shaanxi, China, acestea fiind singurele populatii pentru care exista date empirice ale prevalentei vitiligo”.
Frecventa celorlalte boli autoimune, precum afectiunile tiroidei, diabetul tip 1 si artrita reumatoida era deasemenea ridicata.

Cu toate acestea, varsta medie la care apareau primele simptome de vitiligo este de 36.5 ani, mult peste media declansarii la indivizii caucazieni. Analizele au indicat ca acest factor neobisnuit nu avea o componenta genetica. “In timp ce susceptibilitatea genetica pare sa implice un factor genetic, declansarea propriuzisa a bolii presupune existenta unui factor declansator”

Sursa:
American Journal of Dermatology

Publicat de admin | 13 August 2008, 14:48

Comentarii

imaginea utilizatorului Gabi

Despre ce sat este vorba?

imaginea utilizatorului elena

buna,si eu am vitiligo de 7 ani ,tatal meu a avut de aceea cred ca este ereditara aceasta"boala" dar din toti fratii cati am fost numai eu am mostenit aceasta boala si pot spune ca am intr-un loc pe talie care de cand mi-a aparut are aceeasi dimensiune,pata identica cu cea pe care a avut-o si tatal meu in acelasi loc.Dar mai am si la ochiul dr(pleoapa) ,se pare ca imi apare si la cel stang in acelasi loc,mai am pe degete si pe spate si in locurile intime,la coltul gurii,pe barba.Nu stiu cum as face fata daca nu ar exista fondul de ten si nu as avea credinta in Dumnezeu,daca mai apare vreun tratament va rog sa lasati un comentariu......multumesc

imaginea utilizatorului elena

factorul ereditar exista.boala la mine a debutat la 13 ani.acum am 38 ani si depigmentarea a ajuns la 70% din suprafata pielii.

imaginea utilizatorului bogdan

si eu am vitiligo de la varsta de 8 ani si acum am 18.eu am incercat un tratament la spitalul militari din bucuresti unde sunt un fel de raze uv (PUVA) si vreau sa zic ca a dat rezultate.dar din pacate acum nu mai continui tratamentul ca nu mai sunt in romania.cine vrea sa incerce va sfatuiesc sa incercati ca da rezultate acest tratament.cine vrea mai multe detalii asta e id-ul meu bogdan_van_damme91

imaginea utilizatorului ana

draga elena te-am botezat ana...<br />cati frati sunteti? tu esti cea mai mare? deci numai tu ai mostenit vit?

Adaugă comentariu nou