Vitix si nbUVB


vitix gel vitiligoEpiderma bolnavilor de vitiligo contine un nivel scazut al enzimei numita catalaza, responsabila pentru descompunerea peroxidului de hidrogen in apa si oxigen. De asemenea a fost descoperit chiar peroxid de hidrogen, substanta toxica pentru melanocite (celulele pigmentare).

Bazandu-se pe aceste date, cercetatorii Universitatii din Zagreb au testat eficienta si siguranta folosirii gelului Vitix in combinatie cu expunerea la radiatii UVB. Vitixul este un gel granulat, utilizat ca tratament topic in vitiligo. Medicamentul contine catalaza si superoxid dismutaza, un antioxidant enzimatic.

In studiu au fost inclusi 22 de pacienti din care 19 au finalizat ciclul de 6 luni de tratament. Bolnavii isi aplicau gelul Vitix de doua ori pe zi si erau expusi la UVB de 3 ori pe saptamana. Gradul repigmentarii a fost evaluat de catre doi dermatologi pe baza compararii vizuale a fotografiilor inainte/dupa. La sfarsitul perioadei de tratament a fost observata o repigmentare mai mare de 50% la 11 din cei 19 pacienti (57,9%). Mai mult de 75% repigmentare a fost inregistrata la 3 pacienti (15,79%), 26%-50% repigmentare la 6 pacienti (31.58%) si intre 1%-25% repigmentare a putut fi observata la un pacient (5.26%), in timp ce un singur pacient (5.26%) nu a prezentat nici un semn de imbunatatire.

Cele mai bune rezultate au fost atinse pe zonele fetei si gatului, cu mai mult de 50% repigmentare observata la 11 din 14 pacienti (78%). Nu s-a constatat dezvoltarea de noi leziuni iar efectele adverse au fost usoare si trecatoare.

Astfel, studiul cercetatorilor din Zagreb arata ca asocierea terapiei UVB de banda ingusta (narrow-band UVB) cu gelulul care contine catalaza si dismutaza este o optiune terapeutica demna de luat in seama in tratamentul vitiligo.

Pastar Z, Pasic A, Ceovic R, Kresimir Kostovic, MD University Department of Dermatology and Venereology Zagreb University Hospital Center, Salata 4, HR-10000 Zagreb Croatia


Publicat de admin | 16 August 2008, 8:34

Comentarii

imaginea utilizatorului crina

Cat timp se poate continua tratamentul cu Vitix?Baietelul meu are de 4ani vitiligo si de cand a aparut folosesc acest gel(in special de primavara pana toamna ) , s-a repigmentat dar nu un totalitate.Are vreo sansa de repigmentare in totalitate?

imaginea utilizatorului cosmina

buna,as vrea sa stiu daca acele bubite sau pete pot sa apara din cauza stresului,sau din alimentatie.fetitei mele de 9 ani iau aparut niste bubite sub brat si o mananca mai ales seara si medicul dermatolog mia spus cas pe fond de stres si mia dat tratament cu vitix 5 zile ,dupa care o sapt pauza si tot asa o luna, dupa care nea chemat din nou la control.va multumesc!

imaginea utilizatorului Andrada

Buna ziua,<br /><br />am fost diagnosticata cu Vitiligo. Am citit articolul de mai sus si as dori sa pun si eu niste intrebari. Pentru o mai buna ameliorare in timp ce ma fac cu Vitix Gel se poate lua si Vitix comprimate? Daca da..cate comprimate pe zi si pe ce perioada de timp? Doresc sa ma duc si la solar. In timp ce fac tratementul cu Vitix este bine sa folosesc solarul? Daca da, cate minute se poate sta ptr a nu se agrava si extinde petele.<br /> <br />Va multumesc<br />Andrada

imaginea utilizatorului Alin

am fost depistat cu vitiligo acu 5 ani am facut tratament 2 ani cu vitix gel si nu sa vazut nici o repigmentare, treabuia ca in acelasi timpm sa fac si raze cu UVB? unde se pot face aceste raze cu UVB?

imaginea utilizatorului intentii

Da, e chiar indicat sa folosesti in paralel si capsulele, si gelul Vitix.

Nu "trebuia" sa faci si nb-UVB dar iti marea sansele sau viteza de repigmentare, asa cum ti le-ar fi marit si suplimentarea in acelasi timp cu vitamine B9 (acid folic) si B12 (cianocobalamina sau metilcobalamina). Ideal pentru nb-UVB ar trebui sa folosesti o lampa specializata, fie la un cabinet unde te programezi pentru sedinte de iradiere, fie ca-ti construiesti tu una schimband neonul de la un anumit model de lampa de pe piata (vezi instructiuni tot aici pe site). Alta optiune ar fi daca gasesti un solar unde se folosesc lampi nb-UVB (sa nu emita alte ultraviolete decat cele de vreo 309-313 nanometri lungime de unda), dar la solar problema va fi cu protejarea pielii normale daca nu vrei sa ti-o bronzezi ca atunci ies petele mai tare in evidenta (cu lampi mici e mai usor sa iradiezi numai zonele care trebuie). Ultima optiune e expunerea controlata la UV natural, adica sa scoti pielea vitiliginoasa la soare vreo 15 minute pe zi, de 3 ori pe saptamana, dar nu la orele 11-15 vara cand e chiar maximul de UV. In cazul asta ramane aceeasi problema cu evitarea bronzarii restului pielii daca nu vrei sa maresti contrastul si sa iasa in evidenta petele.

Oricum ce e de retinut e ca nici Vitix, nici nb-UVB, nici vreun alt tratament care a dat cat de cat rezultate pana acum nu e decat temporar, nu adreseaza cauza (necunoscuta) si deci va trebui continuat sau repetat periodic daca se doreste mentinerea rezultatelor pe termen lung.

imaginea utilizatorului lumi tsakoiati

Buna ziua!

Locuiesc in Grecia am 2 fetite  gemene de 2 ani si 11 luni una a fost diagnosticata cu alopecie aretata si cealalta cu vitiligo am mers la dermatolog pentru cea cu vitiligo si singurul tratament care ni la dat a fppst protopic timp de 3 luni  pata de vitiligo ia aparut acum o luna si este in zona intima cand am intrebat de lampa nea spus ca nu este posibil tratamentul cu lampa ca copii asa mici din cauza radiatilor !Ce ma puteti sfatui din experientele voastre sunt devastata si nu stiu incotro sa o apuc pentru fetita cu alopecie am gasit soluta daca cineva are nevoie de informati aici sunt va multumesc!

imaginea utilizatorului Bianca

Buna ziua!! Pot folosi machiaj in perioada in care folosesc si vitix gel +comprimate?

Adaugă comentariu nou